logo Frailea - Hidden treasures
Articles
  home Last Modified: LastModified  
Succulenta (Netherlands) 34(4): 53-54, 1955.

<
Frailea asterioides Werd. (1937).
P. K. LENSSELINK

In een der vorige nummers van Succulenta werd reeds iets over bovengenoemde Frailea geschreven, doch zonder afbeelding zal het menigeen moeilijk vallen, zich een juiste voorstelling van deze plant te maken. Aan de hand van nevensgaande foto zal dit misschien beter gelukken, hoewel de aparte kleur van de plant op een zwart-wit foto niet tot zijn recht kan komen.
Frailea asterioides
Frailea asterioides                         foto: Lensselink.

De afgebeelde plant is ongeveer 4,5 cm in doorsnede, ze heeft een flinke, knolvormige wortel. De kleur is roestbruin; de afscheiding tussen de bijna vlakke ribben vertoont een donkergroene streep, welke naar de top van de plant lichter wordt en naar de voet dezelfde kleur als de plant aanneemt. De fijne dorens zijn donkerbruin tot zwart en iets gedraaid.
Het eerste jaar na het zaaien van deze soort werd ik al met een bloem verrast. Voor zover ik heb ondervonden is de bloem niet cleistogaam, zij blijft dus niet gesloten. De bloembuis is sterk behaard en van enkele dorentjes voorzien; de stempel en de meeldraden zijn geelachtig wit. De bloem is ongeveer 5 cm in doorsnede en lichtgeel gekleurd, bij hoge temperatuur is ze bijna wit. De bloem, en trouwens ook de zaden, gelijken veel op Astrophytum.
Frailea asterioides is afkomstig uit het departement Artiga, in Argentinië. Het geslacht is genoemd naar Manuel Fraile, die de cactusverzameling van de staat Washington verzorgde; de soortnaam duidt — waarbij een beetje fantasie nodig is — op de gelijkenis met een ster.
Frailea asterioides groeit, zoals de meeste Frailea's, het beste in een niet al te zware grond. Het verdient de voorkeur de plantjes van dit geslacht in groepjes bijeen te plaatsen in lage potten of schaaltjes; Azaleapotten lenen zich daar heel goed voor; in een paar van deze potten kan men al een flinke en aardige collectie Frailea's kweken. De planten van dit geslacht blijven over het algemeen klein. Plaats deze planten zéér zonnig, hetgeen een mooie kleur zal bevorderen.
Op Trichocereas spachianus geënt groeit en bloeit Frailea asterioides heel goed. Planten, drie jaar geleden geënt, zijn bij mij in geen enkel opzicht gedeformeerd, ze hebben dus ook hun gedrongen vorm goed behouden.
Enkele andere mooie en aanbevelenswaardige soorten van dit geslacht zijn: Frailea cataphracta, aardig gevlekt, meestal cleistogaam bloeiend; Frailea colombiana, goudgeel bedoornd; Frailea knippeliana, de bloemen openen zich alleen bij felle zon.
Valid HTML 4.01 Transitional