logo Frailea - Hidden treasures
Articles
  home Last Modified: LastModified  
Succulenta (Netherlands) 55(1): 2-3, 1976

Interessante cactusgebieden in Bolivia (7)
A.F.H. BUINING

Om half acht vertrok de kleine trein en tegen 11 uur zagen we bij Quimome de eerste bergen van de Chiquitos, met hier en daar loodrechte wanden. Via San José, Taperas kwamen we om 14 uur in Roboré aan. Het berglandschap onderweg was door de uitzonderlijke vormen en de steile wanden zeer in­teressant. In stromende regen reden we in Roboré per taxi naar het missiehuis van de Amerikaanse Evangelische Kerk, waar onze medereizende mecanicien van de fabriek van Roberto Vasquez, de Indiaan Ernesto Balcazar, in zijn jeugd opgevoed was. Het was een bijzonder hartelijke ontvangst en we werden met een voortreffelijk maal verwend. Daarna gingen we verder per vrachttaxi naar Santiago de Chiquitos, waar het echtpaar George Haight reeds 52 jaar voor de genoemde missie werkt onder de Indianen. Hun missiehuis daar, en ook het daaraan verbonden opvoedingsinstituut voor ouderloze kin­deren over heel Bolivia, is uitermate gastvrij. Omdat ik gaarne in de omgeving van Santiago de Frailea's chiquitana en pullispina wilde onderzoeken, konden we bij de stiefouders van onze Ernesto Balcazar, een bijzonder fijne en bekwame man, wonen.

picture_1
picture_2 1 Frailea Sant Roboré
2 Frailea II
3 Idem
picture_3 Pictute_4
   
Picture_5
Echinopsis klingleriana

Hier heeft jaren geleden ook Prof. Cardenas gewoond en van daar uit zijn Frailea chiquitana, Bolivicereus samaipatanus var. divi-mise-rata en de zachtgeel bloeiende Amaryllis divi-francisci, die wij volop in bloei zagen, beschreven. Het dorp ligt op ongeveer 650 m hoogte. Onder leiding van een bevriende dorpsindiaan, Simon Taceo, trokken we de volgende dag naar de divi-miserata-berg, waar o.a. Frailea chiquitana en ook de variëteit van Bolivicereus samaipatanus groeit. Verder vonden we daar Echinopsis klingleriana.

Het was deze dag een zeer boeiende maar doodvermoeiende tocht van 's morgens 6 uur tot 's avonds 7 uur. We aten onze meegegeven boterhammen op in een grot waar zeer interessante rotstekeningen van jagende Indianen voorkwamen. In dit gehele gebied kwamen oorspronkelijk vele verschillende Indianenstammen voor met totaal onderscheidene talen. Maar geleidelijk aan, vooral door toedoen van de Haights, werden vele vredespijpen gerookt en om de verstandhouding onderling te verbeteren werd de taal van de grootste stam, de Chiquitos, als de voertaal aanvaard. Boven op de divi-miserata-berg zagen we een prachtige natuurlijke brug en voorts nog allerlei grotten en z.g. Indianenlooppaadjes door de dichte begroeiing.

(wordt vervolgd)

Foto's van de schrijver Picture_6

 

Valid HTML 4.01 Transitional