Discocactus  
 Inleiding  Verzorging

 Veldnummers

 Taxonomie  Species  Bibliografie  Contact
     
Algemeen
Zaaien
Waar zaaien
Enten
Zaad winnen
Zaad bewaren
Etiketteren
Gieten
Verzorgingsklimaat
Groeiseizoen
Ziekten
Importeren

Wanneer worden onze planten uit hun winterrust gewekt en kunnen we beginnen met gieten?
Een goed hanteerbare vuistregel is, 'Als in het voorjaar de temperatuur in de kas boven de 25oC komt en dit tenminste 4-5 uur gehandhaaft blijft', uiteraard zonder dat wordt bijverwarmd. 
Kies de eerste van een aantal zonnige dagen en giet, met op temperatuur gebracht gietwater van ca. 15 tot 20oC, het substraat nat. 


De volgende weken wordt konsekwent niet gelucht! Hierdoor ontstaat een broeierig warm klimaat vergelijkbaar met het klimaat van de zaaibak. Nevelen is niet altijd nodig. Hou de vloer zonodig nat en giet pas als de potten weer droog staan. 
De planten vertonen binnen enkele dagen leven door zich vol te zuigen, bloemknoppen worden zichtbaar en een nieuwe periode begint. Deze weken zijn te vergelijken met de meeste standplaats-omstandigheden, waar het voorjaar begint met regen en broeierig weer, de periode dat ook op de standplaats de zaden kiemen en jonge planten kunnen opgroeien voordat de brandende zon in de zomer z'n selectieve werk doet. 


Na vier tot zes weken wordt het kasklimaat langzaam aangepast aan een lagere luchtvochtigheid en wordt er voorzichtig gelucht. De eerste dagen wordt de dunne isolatiefolie overdag opengeschoven en s' nachts gesloten om vervolgens na een week geheel te worden verwijderd. Het energiescherm wordt na zonsondergang gesloten en s'morgens bij opkomst weer geopend. 
Zo passen we langzaam het klimaat aan om vervolgens in de zomer overdadig dag en nacht te luchten, waarbij de temperatuur gerust af en toe tot 10oC mag dalen.

 

Copyright 2003

email: Piet van der Laken