Discocactus

 
 Inleiding  Verzorging

 Veldnummers

 Taxonomie  Species  Bibliografie  Contact

 

   

Algemeen
Zaaien
Waar zaaien
Enten
Zaad winnen
Zaad bewaren
Etiketteren
Gieten
Verzorgingsklimaat
Groeiseizoen
Ziekten
Importeren

 

Zaadkorrel van D. ferricola HU 195

(sterk vergroot)

 

Discozaden zijn gemakkelijk te oogsten, ze zitten in een langgerekte vrucht zonder vruchtvlees en drogen is daarom niet noodzakelijk. De zaden zijn buitengewoon kwetsbaar door de uitsteeksels op de zaadhuid. Bij beschadiging gaat de kiemkracht sterk achteruit. Bij het verzenden van Discozaden is een goede verpakking in zacht papier of een kokertje noodzakelijk.

De kiemkracht van verse zaden is in het algemeen zwak. Na een rijpingsproces van 1-2 jaar kan het kiemingspercentage oplopen tot 85%. Zaden, bewaard in de diepvries bij min 18oC, hebben een uitstekende kiemkracht. Ze moeten wel binnen 24 uur worden gezaaid; daarom zijn diepvrieszaden voor verzending minder geschikt.

Raadzaam is ook om de zaden eerst te ontsmetten alvorens ze in de diepvries te plaatsen.

Wellicht ten overvloede willen we er op wijzen dat een duidelijke vermelding van naam herkomst en oogst-datum op het zaadzakje noodzakelijk is evenals het bijhouden van een lijst van de beschikbare zaden.

Het telkens uit de diepvries halen van de voorraad zaden om te zien wat wel en niet voorradig is, is nadelig voor het behoud van de kwaliteit.

Copyright 2003

email: Piet van der Laken